Introductie

De meeste automobilisten op de snelweg A9 zien onmiddellijk de Meanderflats van het Amstelveense Stadshart maar zullen geen weet hebben van de grote metamorfose die daarachter heeft plaatsgevonden.

De ontwikkeling in de zestiger jaren begon met de realisatie van Plein ’60 en de winkels en woningen aan de Zaagtand. Later werd het onoverdekte Binnenhof en de V&D-vestiging gebouwd. Het weidse Plein ’60 bood veel ruimte aan parkeerplaatsen. Op vrijdag bood het plaats aan de markt. In de jaren negentig is het complete centrum van Amstelveen getransformeerd. Lange tijd was er een grote bouwput om een parkeergarage aan te leggen. Die garage is momenteel gesitueerd onder het Stadsplein.

Aan alle kanten van het plein zijn veel winkels en culturele voorzieningen gerealiseerd, zoals de bibliotheek, het poppodium, de schouwburg, de muziekschool en de Volksuniversiteit. De hoogbouw van de Meander-flats gelegen aan de zuidzijde van het Stadshart, heeft aan de westzijde een aanvulling gekregen met een half ronde torenflat met conferentiecentrum. Aan de oostzijde van het Stadshart is het Handelsplein achter V&D voorzien van gebouwen voor kantoren en detailhandel. Daar is ook een halte van de sneltram. Al eerder zijn aan de noordoostkant appartementen gebouwd. Met de aanleg van een stadspark is het Stadshart voltooid.